Zo voorkom je een eetbui

Als je last hebt van eetbuien is dat ontzettend vervelend. Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd en denk je na elke keer dat het weer gebeurd: ‘Dit was de laatste keer.’ Die keer dat je dit tegen jezelf zei is alweer 10x geleden. ⁠

Eetbuien ontstaan door een gedragspatroon dat je (onbewust) hebt ontwikkeld. Ergens in je leven hebben eetbuien jou een comfortabel gevoel gegeven. Jouw hersenen onthouden dit en motiveren jou onder bepaalde omstandigheden om dit gedrag opnieuw uit te voeren. Hoe vaker je iets (onbewust) herhaalt, hoe makkelijker het gaat totdat het op den duur vanzelf lijkt te gaan. Vandaar ook dat je het gevoel kunt hebben dan een eetbui je overkomt. ⁠

Eetbuien doorbreken kost tijd en moeite. Het heeft een tijd geduurd voordat je dit patroon hebt aangeleerd en dus duurt het ook een tijd voordat jij jezelf dit kunt afleren. Ik raad je zeker aan om dit onder begeleiding van een coach te doen. Dat maakt het makkelijker en je voelt je gesteund.⁠

Stap één in het proces naar een eetbuivrij leven is BEWUSTWORDING. Elke keer als je een eetbui voelt opkomen ga je de volgende vragen aan jezelf stellen:⁠
– Wat ben ik aan het doen?⁠
– Met wie ben ik?⁠
– Waar ben ik?⁠
– Welke gedachten heb ik?⁠

Schrijf het antwoord op deze vragen op en herhaal dit elke keer als je een eetbui voelt opkomen. Het kan zijn dat je patronen gaat ontdekken waaraan je nooit eerder hebt gedacht.⁠

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.