‘Voeding is neutraal. Het is de lading die jij er aan hangt.’
Dit inzicht las ik in het boek van Janne Schuijn ‘Wat nou als het ook anders kan’. Toen ik dit las resoneerde het meteen en daarom wil ik dit ook met jou delen, omdat jij er hopelijk ook een inzicht uit kunt halen. ⁠⁠

Wat Janne hiermee bedoeld is dat je zelf, onbewust, lading hangt aan voeding. Je hebt interne overtuigingen waarmee je naar voeding kijkt. Groot en deels heb je dit vanuit je opvoeding meegekregen. Misschien is taart heel speciaal voor je, omdat je dit alleen op feestjes at. Misschien eet je altijd je bord leeg, omdat je geleerd hebt van je ouders dat je je bord leeg moet eten. Hoe dan ook is voeding iets neutraals. Wat jij heel lekker vindt, vind iemand anders helemaal niet lekker.⁠⁠

Zelf werd ik opgevoed met de regel dat ‘weggooien zonde is’ en daardoor eet/at ik soms dingen op, omdat ik het anders zonde vond. Stuk taart over? Zonde om weg te gooien. Als je erover nadenkt is het behoorlijk krom en niet meer van deze tijd. Het kan inderdaad zonde zijn als je het weggooit en eigenlijk iemand die het nodig heeft blij kan maken. Maar het is niet zonde dat je het zelf opeet, omdat je het niet weg wil gooien. Het enige zonde daaraan is dat je meer eet dan nodig.

Welke regels heb jij voor jezelf wat betreft voeding?⁠

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.