Een super simpele manier om nieuwe gewoontes aan te leren
Zoals ik al vaker heb verteld ,en ik blijf daarop hameren, heeft het veranderen van je leven alles te maken met de gewoontes die je hebt. 95% van ons gedrag is onbewust en slechts 5% is bewust. Kun je je voorstellen hoeveel gedrag er op de automatische piloot plaatsvind?
Daarom is het vaak ook zo verdomde moeilijk om nieuw gedrag aan te leren. De gewoontes die in het onbewuste gebied liggen, liggen verankerd in jouw systeem. Bovendien zijn onze hersenen niet gemaakt om moeilijke te taken te doen. Zodra een taak meer dan 3 stappen bevat zien je hersenen dit als een project.

Neem bijvoorbeeld naar de sportschool gaan. Daarvoor moet je:
1. je omkleden.
2. naar de sportschool gaan
3. je training doen
4. weer naar huis gaan.
Na een dag werken kan zo’n grote taak als een enorm obstakel voelen en is de kans groot dat je ervan afziet.

De truc is de handeling zo makkelijk en klein maken dat het eigenlijk belachelijk is om het niet te doen. Deel een grote taak op in mini stapjes en je zult merken dat je het veel gemakkelijker doet.

In het geval van naar de sportschool gaan: leg je sportoutfit thuis in het zicht. Zodra je uit je werk komt is  dit het eerste dat je ziet en het eerste wat je doet (je sportkleding aantrekken). Als je dan toch al je sportkleding aan hebt… dan kun je net zo goed gaan toch?
Deze truc kun je op alles gewoontes die jij jezelf wil aanleren toepassen. Concreet:- Maak het zichtbaar (je moet er bijna overheen vallen)- Maak het makkelijk (belachelijk klein)- Doe het na x (nadat je thuiskomt, nadat je wakker bent geworden)
Welke gewoonte ga jij jezelf aanleren met deze handvatten?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.